De Groene Belg DBG-Missie Duurzaam leven Gezondheid Overbevolking Planetaire grenzen Contact

De Klimaat-Belg 1845

De Groene Belg - Onafhankelijk e-zine - 12de jaargang - 7/2/2020 - 10 p.


EDITO: Virus contra mens, mens contra planeet

KLIMAATBETOGING 7/2/2020: Foto-impressie

KLIMAATPROTEST: Klimaatjongeren zijn geen spijbelaars

Antwoord van Grootouders voor het Klimaat aan Ben Weyts

LEZERSREACTIES: Frankrijk – Politiegeweld tegen Gele Hesjes

Met dit ijssculptuur trok Greenpeace op 7/2 de kop van de eerste Belgische klimaatbetoging van 2020. Het ongewoon warme weer smolt de pinguïns voor het eind van de betoging weg. (foto jpe/mediadoc)


EDITO


Virus contra mens, mens contra planeet

De dood van Li Wenliang, de Chinese dokter die als eerste waarschuwde voor het Corona-virus maar door de Chinese nep-communistische dictatuur het zwijgen opgelegd werd, toont duidelijk waarom de vaak chaotische ideeënstrijd die eigen is aan (semi-)democratieën, te verkiezen valt boven een systeem dat denkt voor iedereen te kunnen denken. “Sein Tod empört viele” schreef Mathias Bölinger bij Deutsche Welle, “denn er legte die Schwächen des autoritären Systems offen.” (1)

Ondertussen meldt China al 30.000 besmettingen (en meer dan 600 overlijdens) maar het werkelijke aantal ligt veel hoger vermits China niet eens voldoende tests heeft om alle mensen die reeds ziek zijn, nog maar te testen, laat staan hen in een ziekenhuis in quarantaine te brengen.

De gevolgen kunnen voor de wereld groot worden als het virus nog een tijd verder woekeren kan, de Chinese economie saboteren én de positie van sterke man Xi Jingping ondermijnen kan.

En terwijl China en andere landen strijden tegen een mini-moordenaar, maakt het roofdier mens zo veel meer kapot door de planeet te blijven leegroven en opwarmen. De jongste dagen brachten tal van media het bericht dat op Antarctica de ‘hottest temperature ever’ gemeten werd. (2) Het belangrijkste gevolg van het smelten van de poolkappen mag bekend zijn: stijgende zeespiegels die miljarden mensen in de rivierdeltagebieden met overstromingen bedreigen. Maar er zijn nog gevolgen. Zo verzilten door het stijgende zoute zeewater ondergrondse zoetwaterreservoris, met als gevolg minder drinkwater voor de groeiende wereldbevolking. Om van de gevolgen voor het zeeleven én voor de visbestanden die de mens uit zee haalt, nog te zwijgen.

Toch zijn er politiekers die nog altijd hun economische bazen van dienst willen zijn door elk serieus klimaatbeleid te saboteren. Tot die categorie behoort ene Ben Weyts, de zogenaamde ‘Vlaamse’ minister van onderwijs. Na al zijn negatieve uitspraken over de voor het klimaat betogende jongeren was hij kop van jut op de eerste Belgische klimaatbetoging van 2020. De eerste, maar zeker niet de laatste.

Hieronder een foto-impressie.

Jan-Pieter Everaerts

  1. https://www.dw.com/de/kommentar-ein-tiefer-riss-in-chinas-system/a-52297354
  2. https://www.dw.com/en/antarctica-records-continents-hottest-temperature-ever/a-52295518

KLIMAAT


Betoging 7/2/2020

Zo’n 1.000 tot 2.000 mensen – jong + oud en zowel Frans-, als Engels- als Nederlands- als nog anders-talig – verzamelden op vrijdag 7 februari aan het Brussels Centraal Station voor een eerste klimaatmars van 2020. In het kader van ‘Ocean Week 2020’ stond deze mars in het teken van de bedreigde zeeën.

Leerkrachten moeten niet Ben Weyts-achtig onnozel doen tegenover jongeren die goed beseffen wat er op het spel staat, maar hen actief steunen.

Jong en oud tekenden present. De betoger rechts, 96 lentes jong, werd ook opgemerkt door de aanwezige RTBF-ploeg die de man interviewde waarom hij op zijn leeftijd nog kwam betogen.

Ook dit keer weer een plastic-man in de mars

“De regering doet geen reet” was een vaak gehoorde slogan naast tal van uithalen naar Ben Weyts.

De eerste Belgische klimaatbetoging van 2020 werd afgesloten in het Engels maar met spandoeken over het Antwerpen van ‘Ineos-Keizer Bart’ en de ‘Vlaamse overheid die investeert in klimaatopwarming!’  Ineos is het bedrijf achter twee nieuwe plasticfabrieken die Bart De Wever naar Antwerpen haalde en die zullen draaien op schaliegas.

(foto’s jpe/mediadoc)


KLIMAATPROTEST


KLIMAATJONGEREN ZIJN GEEN SPIJBELAARS

PERSBERICHT Grootouders voor het Klimaat, 6 februari 2020

Antwoord aan Ben Weyts

Vaste waarde op alle klimaatmarsen: de Grootouders voor het Klimaat. (foto jpe/mediadoc 7/2/20)

DE JEUGD HEEFT DE STEUN VAN DE GROOTOUDERS NU MEER DAN NODIG

Met grote teleurstelling nemen de Grootouders voor het Klimaat kennis van het standpunt van onderwijsminister Weyts i.v.m. de “klimaatspijbelaars”.

Naar aanleiding van de aangekondigde klimaatstaking van vrijdag ‘Schoolstrike for the oceans’ heeft minister Weyts duidelijk gesteld dat hij niet wil dat scholieren nog tijdens de lesuren op straat komen voor het klimaat. Hij roept de directies op om een B-code van ongewettigde afwezigheid te geven. Daardoor kunnen de leerlingen ernstige moeilijkheden krijgen. Hij doet dit aan de vooravond van de wereldwijde Schoolstrike for the Oceans op vrijdag 7 februari, waartoe Youth for Climate heeft opgeroepen .

Spijbelen, in onze jeugd hebben we dat allemaal wel eens gedaan, heimelijk van school wegblijven om een saaie les te ‘skippen’, of ons eerste pintje te drinken… Systematisch spijbelen, door bvb. leermoeheid, keuren wij uiteraard niet goed, dit vraagt om een kindgerichte oplossing.

De klimaatjongeren spijbelen niet, verlaten niet heimelijk de school, maar zeggen wel heel duidelijk dat ze zich zorgen maken over hun toekomst, zeer geëngageerd en open!

Dit is een engagement, dat onze waardering verdient. Daarom staan de Grootouders pal achter hun kleinkinderen, wij willen niet dat zij door het immobilisme van de huidige Vlaamse politiek de kinderen van de rekening worden.

De uitspraak van minister Weyts in het Vlaamse parlement bevestigt nog maar eens, dat het artikel in het Vlaams regeerakkoord i.v.m. spijbelen grotendeels is opgenomen om de klimaatjongeren het zwijgen op te leggen. Alsof daarmee het probleem van de klimaatcrisis van tafel is geveegd.

MAAR WIE ZIJN NU DE ECHTE SPIJBELAARS?

De echte spijbelaars zijn voor ons de Vlaamse ministers. Zij slaan de waarschuwingen van de klimaatwetenschappers in de wind. Zij leggen de interessante beleidsvoorstellen van het Klimaatpanel van Vlaams Bouwmeester Van Broeck en van UCL-klimaatwetenschapper Jean-Pascal Van Ypersele in hun onderste schuif. Zij remmen het Europees klimaatbeleid af. Zij voldoen niet aan de Europese afspraken om de klimaatverstoring tegen te gaan die de toekomstige generaties zeer ernstig bedreigt. Vlaanderen zal de Europese klimaatdoelstellingen voor 2030 niet halen (doelstellingen die volgens de wetenschappers onvoldoende zijn om de opwarming onder de 1,5 graden te houden.)

Als Grootouder ben je bezorgd om je (klein)kinderen, je wil voor hun een goede, veilige toekomst, we willen aan onze zorgplicht voldoen. Ook onze verkozenen des volks hebben de verplichting als goede huisvader te handelen in het belang van ons en onze (klein)kinderen.

En velen van hen verzuimen momenteel aan deze zorgplicht.

DE GROOTOUDERS OMARMEN DE JEUGD

De Grootouders zijn solidair met Youth for Climate en de klimaatjongeren, en roepen hun leden op om massaal aanwezig te zijn vrijdag om 13.30u aan Brussel Centraal.

Met een symbolische actie zullen we onze solidariteit met de klimaatjongeren duidelijk tonen.

Wereldwijd staken de scholieren terecht voor de Oceanen. Die nemen nu het merendeel op van de broeikasgassen die we uitstoten. Daardoor verzuren ze, gaan de koralen dood en nemen de visbestanden af. Wetenschappers vrezen dat de oceanen die rol niet zullen blijven spelen en vroeg of laat de broeikasgassen zullen afgeven aan de atmosfeer.

Met rampzalige gevolgen.

Mogen de jongeren voor dit nijpend probleem aandacht vragen alstublieft? Zij weten blijkbaar beter dan minister Weyts wat echt belangrijk is voor hun toekomst.

Bernard Hubeau, co-voorzitter Grootouders voor het Klimaat


LEZERSREACTIES


Frankrijk – Politiegeweld tegen Gele Hesjes

Beste Jan-Pieter,

Een ex-onderprefect (= ex-verantwoordelijke veiligheid van een departement) getuigt in een bekend programma op France Culture (de tweede getuigenis is even pakkend, zij het minder interessant):

https://www.franceculture.fr/emissions/les-pieds-sur-terre/manifs-changer-de-camp?actId=ebwp0YMB8s0XXev-swTWi6FWgZQt9biALyr5FYI13OpMtXG6aHfxUKZSaaR5RIUb&actCampaignType=CAMPAIGN_MAIL&actSource=565964#xtor=EPR-2-

Manif des 'gilets jaunes' : "Moi, dircab du Préfet, de leur point de vue, j'ai basculé dans le camp de l'ennemi"

04/02/2020

Laurent est passé dans "l’autre camp". Il était directeur de cabinet du Préfet en charge du maintien de l’ordre. Il dit aujourd'hui manifester avec les 'gilets jaunes' au "nom des mêmes valeurs qui lui ont fait servir l’Etat". Laurent et Philippe racontent leurs choix et leur changement de camp.

Verder te lezen op de weblink. Vg, P.


De Groene Belg is een onafhankelijke uitgave van vzw Mediadoc. Voor alle correspondentie: mediadoc.diva@skynet.be