De Groene Belg DBG-Missie Duurzaam leven Gezondheid Overbevolking Planetaire grenzen Contact

De Klimaat-Belg 1845

De Groene Belg - Onafhankelijk e-zine - 12de jaargang - 7/2/2020 - 10 p.


EDITO: Virus contra mens, mens contra planeet

KLIMAATBETOGING 7/2/2020: Foto-impressie

KLIMAATPROTEST: Klimaatjongeren zijn geen spijbelaars

Antwoord van Grootouders voor het Klimaat aan Ben Weyts

LEZERSREACTIES: Frankrijk – Politiegeweld tegen Gele Hesjes

Met dit ijssculptuur trok Greenpeace op 7/2 de kop van de eerste Belgische klimaatbetoging van 2020. Het ongewoon warme weer smolt de pinguïns voor het eind van de betoging weg. (foto jpe/mediadoc)


EDITO


Virus contra mens, mens contra planeet

De dood van Li Wenliang, de Chinese dokter die als eerste waarschuwde voor het Corona-virus maar door de Chinese nep-communistische dictatuur het zwijgen opgelegd werd, toont duidelijk waarom de vaak chaotische ideeënstrijd die eigen is aan (semi-)democratieën, te verkiezen valt boven een systeem dat denkt voor iedereen te kunnen denken. “Sein Tod empört viele” schreef Mathias Bölinger bij Deutsche Welle, “denn er legte die Schwächen des autoritären Systems offen.” (1)

Ondertussen meldt China al 30.000 besmettingen (en meer dan 600 overlijdens) maar het werkelijke aantal ligt veel hoger vermits China niet eens voldoende tests heeft om alle mensen die reeds ziek zijn, nog maar te testen, laat staan hen in een ziekenhuis in quarantaine te brengen.

De gevolgen kunnen voor de wereld groot worden als het virus nog een tijd verder woekeren kan, de Chinese economie saboteren én de positie van sterke man Xi Jingping ondermijnen kan.

En terwijl China en andere landen strijden tegen een mini-moordenaar, maakt het roofdier mens zo veel meer kapot door de planeet te blijven leegroven en opwarmen. De jongste dagen brachten tal van media het bericht dat op Antarctica de ‘hottest temperature ever’ gemeten werd. (2) Het belangrijkste gevolg van het smelten van de poolkappen mag bekend zijn: stijgende zeespiegels die miljarden mensen in de rivierdeltagebieden met overstromingen bedreigen. Maar er zijn nog gevolgen. Zo verzilten door het stijgende zoute zeewater ondergrondse zoetwaterreservoris, met als gevolg minder drinkwater voor de groeiende wereldbevolking. Om van de gevolgen voor het zeeleven én voor de visbestanden die de mens uit zee haalt, nog te zwijgen.

Toch zijn er politiekers die nog altijd hun economische bazen van dienst willen zijn door elk serieus klimaatbeleid te saboteren. Tot die categorie behoort ene Ben Weyts, de zogenaamde ‘Vlaamse’ minister van onderwijs. Na al zijn negatieve uitspraken over de voor het klimaat betogende jongeren was hij kop van jut op de eerste Belgische klimaatbetoging van 2020. De eerste, maar zeker niet de laatste.

Hieronder een foto-impressie.

Jan-Pieter Everaerts

  1. https://www.dw.com/de/kommentar-ein-tiefer-riss-in-chinas-system/a-52297354
  2. https://www.dw.com/en/antarctica-records-continents-hottest-temperature-ever/a-52295518

KLIMAAT


Betoging 7/2/2020

Zo’n 1.000 tot 2.000 mensen – jong + oud en zowel Frans-, als Engels- als Nederlands- als nog anders-talig – verzamelden op vrijdag 7 februari aan het Brussels Centraal Station voor een eerste klimaatmars van 2020. In het kader van ‘Ocean Week 2020’ stond deze mars in het teken van de bedreigde zeeën.